Studentenhaver?

Door DonMetal op maandag 21 januari 2013 17:21 - Reacties (33)
Categorie: Sax Columns, Views: 9.014

[i]Deze column is eerder verschenen in de Sax, september 2012

Studenten hebben de nare reputatie voornamelijk voort te leven op junkfood en bier. Dat die aanname slechts gedeeltelijk waar is hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen, maar waar rook is kom je toch verdacht vaak vuur tegen.

Zo kwam ik laatst een bericht tegen over een student die ooit op het lumineuze idee kwam om enkele maanden louter diepvriespizza’s te consumeren. Makkelijk, goedkoop, maar niet buitengewoon voedzaam. Dit eenzijdige dieet eindigde dan ook bij een dokter die zijn lach niet kon houden toen hij dit genie de diagnose “scheurbuik” mede mocht delen. Wellicht had het al gescheeld als zijn favoriete pizza een wat rijker belegde variant was geweest dan de pizza margherita die zijn voorkeur genoot. Slechts één appel in de maand had het leed aanzienlijk kunnen verzachten, maar zelfs dat was al te veel gevraagd. Uit eigen ervaring (de pizzatest van een aantal Sax-en terug) kan ik zeggen dat mijn ingewanden en gehemelte ook zouden protesteren na zo’n grote hoeveelheid smakeloos verdriet.

Een gezonde maaltijd hoeft dan ook weer niet te bestaan uit een krop sla en 2 wortels hoor, er zijn alternatieven. Alhoewel die vaak wel wat bewerkelijker zijn dan het in de oven schuiven van een pizza of afhalen van een bak Chinees of patat. Of ze zijn aanzienlijk duurder. Zo kun je natuurlijk wel nagaan dat mager gehakt wat minder vet is dan de budgetbakken gehakt. Ware het niet dat die kiloknallers niet voor niks kiloknallers heten en ze dus twee maal goedkoper zijn dan dat lullige bakje mager gehakt. Daar sta je dan met je lege portemonnee en je gezond-gevulde maag. Of andersom.

Gezond en betaalbaar koken gaat onvermijdelijk gepaard met meer eigen arbeid. Het eeuwenoude excuus: “Ik kan gewoon niet koken” is keiharde onzin. Je zoekt een recept op internet en volgt de stappen. Je studeert aan een HBO opleiding, dit is wel het minste wat je zou moeten kunnen. Een keer wat aan laten branden is ook niet heel rampzalig, als je maar zorgt dat je er van leert. Zo heeft mijn vader het ooit eens gepresteerd om sperziebonen op te zetten zonder water. Jammer van de sperziebonen, en van de pan, maar het gebeurt hem nooit meer! Alhoewel dat waarschijnlijk meer te maken heeft met het feit dat hij sindsdien niet meer kookt.

Volgende: Studentenwoningleed 02-'13 Studentenwoningleed
Volgende: Alsof het niks kost... 12-'12 Alsof het niks kost...

Reacties


Door Tweakers user Infant, maandag 21 januari 2013 17:35

En zo is het.

Levens ervaring die ik tot nu toe opgedaan heb:
 • Een ei c.a. 3-uur (droog)koken zorgt dat hij door de keuken vliegt als een raket.
 • Je moet geen tamme kastanjes in de magnetron doen.
 • Glas smelt in de magnetron, mits je het er gloeiend in zet.
 • Ingeblikte perzik moet je niet verwarmen, dat is vies.
 • Water niet te lang alleen in de magnetron doen.
 • Alles wat minder/toegevoegd/extra of gewoon anders dan normaal is, is niet goed.
Pizza heeft wel de beste prijs/kCal verhouding op suiker en (aard)olie na.

[Reactie gewijzigd op maandag 21 januari 2013 17:35]


Door Tweakers user iThinkSo, maandag 21 januari 2013 18:24

Studentenhaver!

Door Tweakers user opblaashaas, maandag 21 januari 2013 18:45

Damn, nu heb ik zin in pizza...
Ben ik natuurlijk ook geïnteresserd in die pizzatest natuurlijk.

Door Tweakers user ItMeAedri, maandag 21 januari 2013 18:54

Hoewel ik nog steeds thuis woon, denk ik dat ik alsnog wel beter kan koken dan menig ander student :P en als je het juiste koopt dan kan je zeker meerdere dagen doen over je eten.

Eigen gemaakte rijstgerecht voor 4 personen kost misschien 10 euro... 2,50 per persoon.. laat het toeval zijn dat een pizza ook ongeveer evenveel kost en je veel minder goed vult.

Chili con carne kan ook rond de 10-12 euro kosten, wat je nog makkelijk een week gekoeld kan bewaren :P

Door Tweakers user Jelmie, maandag 21 januari 2013 19:32

Och, toevallig pas een klein stukje over geschreven voor de inleiding van ons onderzoekje

Waarom kiest men voor ongezonde voeding over gezonde voeding.
Bij de keuze voor gezonde voeding zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan prijs(de Mul, 2009), Sociaal economische status (SES), en gebrek aan kennis over gezonde voeding. (Darmon, 2008)

Prijs
De gezonde keuze is vaak de duurdere keuze. Voeding met een hoge energiedichtheid (hoog in vet en suiker) is in veel gevallen goedkoper dan voeding met een lage energiedichtheid. Tevens is een voedingspatroon dat beter voldoet aan de voedingscriteria duurder dan een voedingspatroon dat hier niet aan voldoet. Ook is het in veel gevallen dat de grotere porties relatief goedkoper zijn. Met name mensen met overgewicht geven aan dat als de prijs per gram gelijk zou zijn, er gekozen zal worden voor de kleinere porties.(de Mul, 2009)

Sociaal Economische status
Uit veel epidemiologische data blijkt dat er een correlatie is tussen de SES en de gezondheid van de voeding die geconsumeerd wordt. (Darmon, 2008). Aangezien er bij een lagere SES vaak minder te besteden valt wordt er vaak gekozen voor voeding met lagere kosten. Indien gezonde voeding gelijk geprijsd is verwachten onderzoekers dat er vaker gekozen wordt voor gezonde voeding.(de Mul, 2009). Echter, bij de hogere SES bleek dat mensen minder koken en meer magnetron maaltijden consumeren.

Gebrek aan kennis
Met name bij de lagere SES blijkt dat er een gebrek aan kennis is over voeding. Ook gebrekkige kookvaardigheden en een gebrek aan motivatie.(Darmon, 2008)

Cultuur
Woonplaats, land van herkomst en sociale intergratie zijn ook belangrijke factoren voor de keuze voor gezonde voeding. Bijvoorbeeld immigranten uit zuid europeese landen hebben vaak een gezonder dieet. (Darmon, 2008)

Edit: Gaat natuurlijk niet helemaal over studenten, maar genoeg mensen in de wereld die niet goed met hun dieet omgaan

[Reactie gewijzigd op maandag 21 januari 2013 19:32]


Door Tweakers user fl1p, maandag 21 januari 2013 21:11

Prachtige column! :D Ik volg! :)

Door Tweakers user mux, maandag 21 januari 2013 21:17

Winkel->sort by kcal/¤->koop hoogste waarde.

:D

Door Tweakers user Xessive, maandag 21 januari 2013 21:39

lol.

Kan me nog herinneren hoe mijn eetpatroon er uit zag:
Pizza (zowel diepvries als via de pizzeria), chinees. Wel wat afwisseling heb van zowel de pizzeria als van de chinees ongeveer de hele kaart gehad O-)

Ondanks dit 'gevarieerde' menu wel wat last van wat minder kilotjes. Toen ik eindelijk op regelmatige basis een goede maaltijd genot vlogen de kilos eraan. Iets van 10 kilo in 3 maanden whahahah. Zit nu stabiel op 70.

Ben blij dat ik nu de verantwoording heb over 3 kids, dat helpt papa ook er voor te zorgen dat we een gevarieerde én voedzame hap te eten hebben. Mama helpt daar ook actief in mee, en wel iets meer dan papa dat doet ;-)

Door Tweakers user Eärendil, dinsdag 22 januari 2013 01:10

Infant schreef op maandag 21 januari 2013 @ 17:35:
Pizza heeft wel de beste prijs/kCal verhouding op suiker en (aard)olie na.
In die categorie, kijk eens naar pinda's, die zijn per kg ongeveer evenduur als pizza, maar bevatten 3 keer zoveel kcal ;)

Door Ger, dinsdag 22 januari 2013 02:07

Haha, scheurbuik! Ik houd het louter op vlees en dat kan goedkoop! Kip bijvoorbeeld, wel zelf houden en het kippenhok kun je leuk tweaken! Verder doe ik ook aan winter BBQen veel bier, ben dan ook de eeuwige student. Voor de liefhebber die wat kilo's nodig heeft: http://www.simpelkoken.nl/recepten/bbq/aardappelbommen

Door Tweakers user Jarrean, dinsdag 22 januari 2013 07:26

Dat magere gehakt van de super is nog steeds erg vet, bij de plaatselijke slager kost een kilo gehakt hetzelfde als in de supermarkt (op woensdag gehaktdag iig) en daar komt een stuk minder vet uit, ik snap dat niet iedereen ook nog eens langs de slager wilt gaan, in dat geval kan je je gehakt na het rullen ook gewoon afgieten.

Een makkelijke en gezonde maaltijd die ik als student vaak at is spaghetti spinazie. Gewoon gehakt + diepvriesspinazie + spaghetti, bereid in 10 minuten (dus nog sneller dan een diepvriespizza!)

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 22 januari 2013 08:32

*denkt even terug aan studententijd*
- Macaroni met ketchup en gehakt
- Zuurkool met spekjes uit een pakje
- Rookworst
- Pizza (maar dan wel een beetje variatie)
- Stroopwafels
- Bitterballen

Jep, dat is ongeveer 90% van mijn studententijd...

Door Tweakers user Joolee, dinsdag 22 januari 2013 11:51

- Xenos Tortelini met kechup en switserse stinkkaas
- Pizza in verschillende soorten, mét groente :P
- Vitaminetabletten O-)
- 1x per week chinees (waar ik 3 dagen van eet)
- Regelmatig niets
- Als ik een keer tijd/zin/energie heb een normale Aziatische maaltijd uit een pakje maken waarvan ik een paar porties invries. (Dan maak ik er ook meestal gelijk 2 tegelijk waarna ik er geen zin meer in heb en maar aan de tortelini's ga :+)

Al met al nog redelijk gezond vergeleken met het pizza margherita dieet

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 januari 2013 11:52]


Door Tweakers user nst6ldr, dinsdag 22 januari 2013 15:10

Excuseer de slechte foto's, maar als student zijnde is dit mijn 'dieet':

http://i.imgur.com/W3HDD.jpg
http://i.imgur.com/JouRP.jpg
http://i.imgur.com/qiyRo.jpg
http://i.imgur.com/uXaVn.jpg
http://i.imgur.com/PxVJ6.jpg
http://i.imgur.com/PTQxX.jpg

En dat dus als middageten, gewoon opgewarmd (soms in een thermal bag). Koud avondeten (brood) is sowieso een stuk gezonder omdat je in de middag die energie nodig hebt, 's avonds is het alleen maar het eten voor de volgende dag bereiden, bankhangen en slapen.

Al met al, gezond hoeft niet vies of moeilijk te zijn en je zal merken dat het gezonder is om een 'logisch' ritme er op na te houden. Dit gebeurd bij onze krijgsmachten ook, daar heb ik het van afgekeken.

Door Tweakers user Herr Roedy, dinsdag 22 januari 2013 15:17

Ik zou het bijna als een prestatie zien om heden ten dage het voor elkaar te krijgen scheurbuik op te lopen. Geef die man een kroon!

Door Tweakers user T.C, dinsdag 22 januari 2013 17:05

Scheurbuik, serieus?

Maar alle geheid op een stokje, die student had dit toch ook kunnen voorspellen?
Die opmerkingen van ik kan niet koken of zelf gezond eten koken is duur kloppen niet.
Zo'n pizza kost toch 3 euro en die is zelden genoeg voor een gevulde maag.
Nuke-em meals zijn ongeveer even duur en zijn ook nooit genoeg.
Het probleem is dat mensen niet graag alleen voor zichzelf koken en dus maar iets uit de diepvries knagen.

Zelf gezond eten koken hoeft niet duurder te zijn, het ligt eraan waar je de spullen koopt.
De plus is eenmaal duurder dan de aldi.

Voor het geld wat ik moet tellen voor 1 dag pizza, kan ik ook voor 3 dagen gezond eten koken.

Chili-con-carne met 250g rundergehakt, 800g groente en 600g kidney beans kost ongeveer 5 euro

Spaghetti met 250g rundergehakt, 800g groente en wat pasta (eventueel zelfs het duurdere gran d'itallia) ongeveer euro

Beide kun je 3 dagen eten en de bereidingstijd exclusief boodschappen ca. 30 minuten.


Toch blijf ik het knap vinden dat je scheurbuik oploopt in deze tijd.
Zou dit nou die befaamde VOC mentaliteit van JP Bak-ellende zijn?

Door Tweakers user analog_, dinsdag 22 januari 2013 17:21

Wat als je als student niet van pasta-based eten houdt. Dan valt er veel alternatief al af.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 22 januari 2013 17:38

Het kan zo simpel zijn... ik verkies zelf nog altijd een lekker gezond broodje boven een pizza oid als de regelmatige maaltijd. Broodjes even toasten, kaas met worst of ham erop... blaadjes sla en een twee schijfje tomaat... ook nog een paar ringen rode ui erop... en dat met mosterd of een klein beetje ketchup... HEERLIJK! En hardstikke gezond. Ik ben in 5 minuten klaar met het bereiden en het kost vrijwel niets omgerekend, zelfs de goedkoopste pizza is nog duurder per broodje. En je kan ook gek doen ;) plakje chorizo ofzo, paprika, beetje kruiden oid.

Ook nog een hele goede tip om goedkoop en gezond te kunnen eten... ga naar de markt, voor 3 tot 5 euro haal je genoeg fruit om de hele week aan je twee stuks fruit per dag te komen. Dat scheelt echt enorm met de supermarkt, groente en fruit is gemiddeld de helft van de prijs op de markt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 januari 2013 17:39]


Door Tweakers user detheavn, dinsdag 22 januari 2013 17:39

Ik leefde als student voornalmelijk op instant noodles, eieren met spek en cup-a-soup :p

Misschien scheelde het wel dat ik een fan was van mandarijntjes <3

Door Tweakers user Engineer, woensdag 23 januari 2013 02:46

Die Honig doosjes zijn het makkelijkste wat je vinden kan. Op de voorkant van het doosje staat alles wat je erbij moet kopen, volg de 4 stappen op de achterkant van het doosje, en je hebt de gemakkelijkste en gezondste maaltijd die je je bedenken kan. En nog goedkoop en veel ook.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 23 januari 2013 08:20

analog_ schreef op dinsdag 22 januari 2013 @ 17:21:
Wat als je als student niet van pasta-based eten houdt. Dan valt er veel alternatief al af.
Rijst, roti, aardappels (gebakken, gekookt of puree), mais, wraps/tortilla's, (stok)brood...

valt dus wel mee. Pizza is vooral handig maar voordelig koken is niet moeilijk...

Door Tweakers user Rey Nemaattori, woensdag 23 januari 2013 14:11

Infant schreef op maandag 21 januari 2013 @ 17:35:
En zo is het.

Levens ervaring die ik tot nu toe opgedaan heb:
 • Een ei c.a. 3-uur (droog)koken zorgt dat hij door de keuken vliegt als een raket.
 • Je moet geen tamme kastanjes in de magnetron doen.
 • Glas smelt in de magnetron, mits je het er gloeiend in zet.
 • Ingeblikte perzik moet je niet verwarmen, dat is vies.
 • Water niet te lang alleen in de magnetron doen.
 • Alles wat minder/toegevoegd/extra of gewoon anders dan normaal is, is niet goed.
Pizza heeft wel de beste prijs/kCal verhouding op suiker en (aard)olie na.
Frankly, de meeste van die punten had ik je al kunnen vertellen toen ik 12 was :+

Door Tweakers user Infant, woensdag 23 januari 2013 22:04

Rey Nemaattori schreef op woensdag 23 januari 2013 @ 14:11:
[...]
Frankly, de meeste van die punten had ik je al kunnen vertellen toen ik 12 was :+
Echt? Stond je toen al in de keuken te rotzooien?

Door Tweakers user Ayazis, donderdag 24 januari 2013 09:42

Tja.. Verschil moet er zijn.. Als ik twee dagen achter elkaar hetzelfde heb gegeten ben ik het al zat.. Ik woon hier met 3 huisgenoten, wij eten elke dag samen en we koken 9/10 gewoon lekker uitgebreid (aardappels,groente&vlees, goedgevulde pasta/ ovenschotel etc) .. Met een rood wijntje/ biertje ernaast..
1x pizza in de week haal ik niet eens.

Leuk als je je huisgenoten wilt pesten: ff een scheutje kleurstof in de pan gieten tijdens het koken....

Door Tweakers user rotterdams, donderdag 24 januari 2013 13:25

analog_ schreef op dinsdag 22 januari 2013 @ 17:21:
Wat als je als student niet van pasta-based eten houdt. Dan valt er veel alternatief al af.
Wilde hier toch even op reageren, wat een onzin zeg. Of ben je zo iemand die alleen de macaroni, vlees-groente-aardappel en oosterse-schotel als maaltijden kent? Dan is het hoog tijd om je blik te verbreden en te genieten van de rest van al het (gezonde) eten wat de wereld je te bieden heeft :)!

Door Tweakers user Malantur, vrijdag 25 januari 2013 12:11

Wilde hier toch even op reageren, wat een onzin zeg. Of ben je zo iemand die alleen de macaroni, vlees-groente-aardappel en oosterse-schotel als maaltijden kent? Dan is het hoog tijd om je blik te verbreden en te genieten van de rest van al het (gezonde) eten wat de wereld je te bieden heeft :)!
Wat jij zegt is net onzin. Smaken verschillen toch?
Ik vind zelf aardappels lekkerder dan pasta. Ik eet zo goed als altijd gezond (ivm genetische zwak verteringsstelsel), en toch eet ik zelden pasta. Gewoon, omdat ik liever iets anders heb.

Analog_ heeft hierin gelijk: er bestaan alternatieven voor pasta gerechten voor de mensen die liever niet op pasta overleven, maar helaas zijn deze alternatieven duurder. Als student is dat imho toch een van de grotere prioriteiten.

Door Tweakers user lennartje, zaterdag 26 januari 2013 17:04

Sinds kort ben ik een enorme fan van diepvriesgroente: sperziebonen, erwtjes, spinazie en als je wild wil doen zijn er allerlei groentemixen te vinden (voorgesneden dus!). Kost geen drol (denk aan ¤0,50 per portie van ~200g) en is echt niet zo ongezond als sommigen denken. Ik koop liever een zak diepvriesgroenten dan zo'n zakje uit de koeling. Vers is vast beter, maar al snel meerdere keren zo duur en je moet zelf gaan snijden.
Mijn 2 ons groenten krijg ik wel binnen!

Door Tweakers user Martindo, zaterdag 26 januari 2013 21:41

Diepvriesgroenten zijn zeker een goede vervanger vergeleken met de verse groenten, ik studeer momenteel niet (zit nog even op de havo), maar goedkope diepvriesgroenten zou ik zeker halen.

Daarnaast hebben sommige supermarkten nog best mooie C-merken.

Door Tweakers user fort.hollandia, zondag 27 januari 2013 00:46

Grappig schrijfsel! :P
Ik moet er bij zeggen dat er een hele wereld voor je open gaat als je eenmaal die keuken instapt.

"Huh , heb ik al die jaren noodles en pizza gegeten?" :+

Door Tweakers user guidonno, maandag 28 januari 2013 09:21

Mijn ondermaatse (opwarm)kookkunsten bleken 2 weken terug maar weer. Lasagna in 220C. oven. De Lasagna was gaar, het zat alleen in een plastic tuppeware bakje.
Tuppeware zou slijtvast moeten zijn....

Gouden Tips:
-Griekse Yoghurt met Honing
-Pizza
-Shoarma
-Pitta Kaas
-Een grill ijzer kopen en alles wat eetbaar is ertussen stoppen en je hebt warm eten!

[Reactie gewijzigd op maandag 28 januari 2013 09:23]


Door Tweakers user swallav, dinsdag 29 januari 2013 11:51

Je kan ook gewoon de boel opschalen waardoor je wel goed voedsel voor een redelijke prijs hebt. Natuurlijk woont niet iedereen in een studentenhuis met zijn 22'en, maar als een keer per 5 à 4 dagen kookt, kan je prima gezond eten voor een schijntje.

Door Tweakers user audiomuts, dinsdag 29 januari 2013 16:31

lennartje schreef op zaterdag 26 januari 2013 @ 17:04:
Sinds kort ben ik een enorme fan van diepvriesgroente: sperziebonen, erwtjes, spinazie en als je wild wil doen zijn er allerlei groentemixen te vinden (voorgesneden dus!). Kost geen drol (denk aan ¤0,50 per portie van ~200g) en is echt niet zo ongezond als sommigen denken. Ik koop liever een zak diepvriesgroenten dan zo'n zakje uit de koeling. Vers is vast beter, maar al snel meerdere keren zo duur en je moet zelf gaan snijden.
Mijn 2 ons groenten krijg ik wel binnen!
Vers is echt alleen maar beter, wanneer het echt vers is, wanneer je het 1 dag in de koeling bewaard, hebben de enzymen al zoveel vitamines opgesoupeerd, dat er in diepvriesgroenten meer vitamines zitten.
De ingevroren groenten worden zo snel mogelijk bewerkt naar wens en ingevroren om een zo hoog mogeljke kwaliteit te behouden.
We noemen de vrieskast wel diepvries, maar diepvriezen is eigenlijk de benaming voor het in korte tijd terugkoelen en invriezen van producten, daarbij blijven de vitamines het best bewaard.

Door Tweakers user audiomuts, dinsdag 29 januari 2013 16:44

Sorry voor het stukje (De ingevroren groente ) dat moet natuurlijk zijn
* De geoogste groente *

Reageren is niet meer mogelijk