Bier. Enzo.

Door DonMetal op dinsdag 4 december 2012 14:29 - Reacties (43)
Categorie: Sax Columns, Views: 8.231

Deze column is eerder verschenen in de Sax, Juni 2012

Pils

Naast slaap en pizza is bier het derde onderdeel van de heilige drie-eenheid die elke student nodig heeft voor een geslaagde studententijd. Bij voorkeur in grote hoeveelheden en als het even kan nog van een fatsoenlijk merk ook. (Voor het gemak laat ik de tieten maar even achterwege)

Na enkele tientallen, nee, honderden zeer intensieve onderzoekssessies vind ik eigenlijk wel dat ik mijzelf “bierkenner” mag noemen. Vele soorten pilsener, bokbier, witbier, trappisten en ale’s heb ik langs mijn huig laten glijden. Na al deze loodzware experimenten, gefocust op de smaakpapillen, het buikgevoel en de katachtige naschok van de volgende dag, begint zich uiteraard een natuurlijke voorkeur voor bepaalde bieren te ontwikkelen, terwijl andere bieren op een veel minder warm onthaal kunnen rekenen.

Studerende in Enschede en wonende op de grens met de Achterhoek, ligt mijn hart uiteraard bij de Koninklijke Grolsch. Een pittig pilsje, niet te lief qua mondgevoel. Bier voor echte mannen. En uiteraard voor degelijke vrouwen. Grolsch heeft karakter. Dat is niet alleen marketing, maar dat proef je ook echt. Dit in tegenstelling tot Heineken… Heineken laat zien hoe je fatsoenlijk, lekker drinkwater om kunt toveren in iets waarmee ik mijn WC-pot nog niet zou willen doorspoelen. Dat kan ik het maagdelijk witte porselein echt niet aan doen.

Vrouwen en bier schijnt voor sommige mensen toch nog een vreemde combinatie te zijn. Nu weet ik uiteraard dat er onder jullie vrouwen ook genoeg zijn die wel van lekkere goudgele pretcilinder kunnen genieten. Maar sommige dames (en heren) lijken te denken dat bier drinken totaal niet vrouwelijk is. Vreemd, aangezien bier toch echt meer oestrogeen dan testosteron bevat. Ik vermoed dat we daarom zo slap ouwehoeren wanneer we er een paar te veel op hebben. Veel van die vrouwen die zich “te vrouw” voelen om bier te drinken gaan dan maar aan de witte wijn. Niet gehinderd door enige interesse in wat er in hun glas zit gooien ze dan maar wat smakeloze slobber-Moezel achterover. Dan kun je dus net zo goed Heineken drinken, daar is ook geen zak aan.

Heineken is begin jaren 80 al eens gewaarschuwd voor het brouwen van zulk ondrinkbaar bocht, helaas is de boodschap toen niet helemaal over gekomen. Gelukkig is de voorvechter voor beter bier, Willem H, inmiddels weer op vrije voeten, er is nog hoop…

Volgende: Alsof het niks kost... 12-'12 Alsof het niks kost...
Volgende: Luchtvervuiling 11-'12 Luchtvervuiling

Reacties


Door Tweakers user Phyxion, dinsdag 4 december 2012 14:37

Grolsch smaakt inderdaad stukken beter dan Heineken, dat smaakt nergens naar :)

Door Tweakers user Sgreehder, dinsdag 4 december 2012 14:43

Feit is wel dat vrijwel niemand echt goed merken kan onderscheiden bij een blinde smaaktest. Bier is bier.

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 4 december 2012 15:01

Wat dus ook maar weer bewijst dat de beleving van iets (je eigen idee, imago etc) veel doen voor de smaak beleving.
Zelfde voor wijn. Duurder is lang niet altijd beter, zolang je van te voren maar niet weet welke duurder is.

Nu nog ff werken en straks weer een lekker herfst bokje (van Grolsh :p). Die heeft mijn voorkeur ^^

Door Tweakers user Damic, dinsdag 4 december 2012 16:29

En België is het bierland :D *hips* er zijn in België wel meer cafés waar je echt zo goed als al de Belgische bieren kunt drinken. In Mechelen en in Gent is er zo 1 café (dat ik direct weet).

Door Tweakers user Blonde Tux, dinsdag 4 december 2012 16:32

Heerlijk, nog een ode aan Grolsch!

Door Tweakers user siddler, dinsdag 4 december 2012 17:07

Ik moet het hier helaas stellen met Koff. Had liever een Hertog Jan gehad

Door Tweakers user Felyrion, dinsdag 4 december 2012 17:48

In deze tijd van het jaar ligt mijn voorkeur bij de bokjes van Grolsch, en tijdens de rest van het jaar ook bij het gewone bier van Grolsch. (Ook een inwoner van Enschede overigens.. zal wel geen toeval zijn.)

Al ben ik wel iets milder naar Heineken toe. Nee, bijzonder vind ik het niet, maar het drinkt makkelijk weg. Er is gewoon weinig karakteristieks aan en is voor mij ook lastig te onderscheiden van vele andere merken.
Grolsch heeft wat dat betreft een streepje voor, ik ben er wel van overtuigt dat ik het pittige iets bitterige smaakje van Grolsch er wel uit haal (de eerste paar biertjes dan althans.. ;) na een tijdje werd zelfs de Olm van Lunatic drinkbaar.. blegh).

Het zal ook inderdaad een groot deel imago zijn. Niet voor niets dat hier in het verre oosten het hart vooral ligt bij Grolsch terwijl dat in de randstad anders is.

En afwisseling is altijd goed.. een lekkere Ierse Ale (Killkenny!) op een verwarmd terrasje doet het ook altijd goed op deze wat vieze koude dagen.

Door Tweakers user KnoxNL, dinsdag 4 december 2012 18:01

Hier nog een Grolsch liefhebber, maar om Heineken aan te halen vind ik niet echt representatief.

Ik ben het namelijk 100% met je eens dat het geen lekker bier is, en voor mij de volgende dag ook niet. Hoe het kan weet ik niet maar nee.

Wat echter niet wil zeggen dat Grolsch de enige goede brouwer is.

Ik kan namelijk erg genieten van een Hertog Jan, Warsteiner of Brand pilsje.

EDIT: Brabo trouwens, vlak bij lieshout, dus mijn hart zou bij Bavaria moeten liggen, maar doet het niet ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 december 2012 18:01]


Door Tweakers user Patriot, dinsdag 4 december 2012 18:50

Ik drink Amstel en ik vind het heerlijk. Wat ik niet lekker vind zijn Bavaria en Brand. Naast Amstel drink ik het liefst Hertog Jan, dan Heineken en dan Grolsch. Van de bokbiertjes hou ik niet, maar wat witbier betreft drink ik af en toe (aan het begin van de zomer) een Hoegaarden.

Het allerlekkerste vind ik een heel speciaal biertje dat ik zo af en toe drink. En dat is het HKMAMRRWJVMSV-biertje.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 december 2012 18:51]


Door Tweakers user Jarrean, dinsdag 4 december 2012 19:28

Heb altijd jupiler gedronken maar ben daar een jaar geleden vanaf gestapt. Nu drink ik meestal Hertog Jan. Als ik niet op stap of op een verjaardag ben ofzo hou ik ook wel van een speciaal biertje, meestal een tripel of een duvel maar in deze tijd van het jaar is een bokbiertje ook lekker. Het lekkerste bokbier blijft de wildebok

Door T1psY, dinsdag 4 december 2012 23:16

Jupiler :P

Door Tweakers user skabouter, woensdag 5 december 2012 08:02

Damic schreef op dinsdag 04 december 2012 @ 16:29:
En België is het bierland :D *hips* er zijn in België wel meer cafés waar je echt zo goed als al de Belgische bieren kunt drinken. In Mechelen en in Gent is er zo 1 café (dat ik direct weet).
Als je écht een cafe wilt bezoeken waar ze zo goed als alle bieren hebben dan moet je eens een bezoekje brengen aan de Kulminator (Antwerpen) al jaren hét biercafé voor de echte liefhebbers!

Door Tweakers user yay, woensdag 5 december 2012 08:58

Ik brouw tegenwoordig mijn eigen bier. Ook tof om te doen.
Je kunt het heel eenvoudig houden met een kant en klaar setje moutextract tot zelf mouten:
http://www.brouwmarkt.nl/bierbrouwen-c-66_163.html

Door Tweakers user Denskie, woensdag 5 december 2012 09:12

met de eerste zin ben ik het al niet eens.
Bier vind ik een van de smerigste dranken die er zijn op dit moment.

Toch ben ik ook student geweest en ook uit geweest.
Schokkend he? :D

nee, vind het een beetje vreemd dat je er standaard van uitgaat dat iedereen bier drinkt. Ik ken er meer dit het niet lusten dan wel...

Door Tweakers user Robkazoe, woensdag 5 december 2012 09:29

Sgreehder schreef op dinsdag 04 december 2012 @ 14:43:
Feit is wel dat vrijwel niemand echt goed merken kan onderscheiden bij een blinde smaaktest. Bier is bier.
Heb dat al eens met vrienden gedaan met tien verschillende pilsjes. Onze top 3 was toen:
1. Grolsch
2. Bavaria
3. Hertog Jan

Nu hebben we twee "kampen" in de biertest. Een pro-Grolschkamp en een pr-HJ kamp. Tijdens de proef was Grolsch veel makkelijker te herkennen (en dus automatisch hoge cijfers) omdat het een hele typerende smaak heeft. De andere pilsen liggen veel dichter bij elkaar.

Persoonlijk vind ik het zonde om je te beperken tot één favoriet biersoort. Ik zat vroeger in het Hertog Jan-kamp. Maar als week in week uit hetzelfde biertje drinkt, dan kan een ander merk behoorlijk verfrissend zijn. IMO kun je beter een lijstje hebben met een paar merken die je beter kunt mijden, dan slechts één favoriet merk hebben.

Door Tweakers user edwin90, woensdag 5 december 2012 09:33

Tja, 't is maar net waarmee je opgegroeid bent! In het oosten van het land voornamelijk Grolsch, in het zuiden voornamelijk Bavaria, bij ons in het midden voornamelijk Heineken.

Over smaak valt niet te twisten zeggen we dan maar, want mijn voorkeur op de lange termijn gaat toch echt wel uit naar een Heineken. Hoewel ik een avondje Grolsch overigens ook echt niet afsla. Daarnaast drink ik ook zonder moeite een flesje AH Pilsener of Hertog Jan weg. Als ik dan een bier moet kiezen, dan wint Hertog Jan, maar duurder. En, zoals ik al zei: Over smaak valt niet te twisten, Proost!

Door Tweakers user Ikke_Niels, woensdag 5 december 2012 09:46

Leuk stukje :D

Bier! ^_^

Door Tweakers user CFOS, woensdag 5 december 2012 12:14

de biermerken die hier voorbij komen zijn allemaal hollands.

bier is en blijft een afzakkertje als je sterke drank gewend bent.
vindt zelf paulaner salvator echt heerlijk.


Door Tweakers user _ferry_, woensdag 5 december 2012 15:37

Ik vraag mij altijd af wat die heineken/golsch fanboy's drinken als ze op een verjaardag/feest komen en ze schenken daar niet het merk van hun voorkeur. Het liefst schreeuwen ze hier van de daken: "Heineken is afvalwater!!!!11!!!onoeneoenoenoe" terwijl ze het daar dan vervolgens wel gewoon drinken. Want de hele avond cola of kraanwater is ook zowat....

Door Tweakers user DonMetal, woensdag 5 december 2012 15:39

Ik heb zelf weinig bieren die ik echt niet drink. Als het een gezellig feest is drink ik ook heus wel Heineken, dan neem ik de koppijn wel voor lief. Er zit gewoon weinig smaak aan Heineken, dan kun je bijna net zo goed water drinken.

Door Tweakers user rob079, woensdag 5 december 2012 15:46

Grolsch of Brand hier. Maar eerlijk gezegd, op vrijdagmiddag, na het werk, dat allereerste biertje dat je naar binnen laat glijden... dan maakt het merk even niet meer uit!
En nu we het toch over smaak hebben, ik kan nog steeds niet wennen aan die groene flesjes, jullie?Door max, woensdag 5 december 2012 21:44

Te jong... 13.

Door Tweakers user tormentor1985, woensdag 5 december 2012 23:00

Ik drink het liefst de speciaalbieren van Hertog Jan. Na het inluiden van de herfst met een Hertog Jan bokbier gaat een grand prestige er altijd wel in op een koude herfst of winteravond. Voor de mooie dagen is een Hoegaarden wit altijd wel een lekkere en frisse opkikker aangevuld met gewoon HJ pils.

Persoonlijk vind ik Grolsch iets te pittig qua smaak. Het is niet een biertje wat je even snel zal opdrinken in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amstel wat naar binnen glijd als een gemeente pilsje. Tegen beide zal ik geen nee zeggen als iemand mij een biertje overhandigd maar de voorkeur heeft het niet.

Door Tweakers user Durazno, woensdag 5 december 2012 23:57

DonMetal schreef op woensdag 05 december 2012 @ 15:39:
Ik heb zelf weinig bieren die ik echt niet drink. Als het een gezellig feest is drink ik ook heus wel Heineken, dan neem ik de koppijn wel voor lief. Er zit gewoon weinig smaak aan Heineken, dan kun je bijna net zo goed water drinken.
Koppijn van Heineken?! Ik ben ook student en helaas zijn alle verenigingen verzot op Bavaria wat echt, in eerste instantie, een achteruitgang is t.o.v. Grolsch, maar je "leert" het lekker vinden. Maar koppijn van Heineken?! Dat is het laatste wat ik van Heineken krijg. Het is ideaal bier om snel veel naar binnen van te werken en zonder kater op werk/college te verschijnen. Dat is tenminste mijn ervaring.

Ik vindt je afkeer van Heineken ook wel ver gaan zeg! :p Het klopt dat Heineken weinig smaak heeft, maar het blijft lekker. Alleen, op een feest waar dan ook! Het enige wat echt niet te drinken is is AH Pilsener en Schültebrau! Die bocht vindt je zelfs smerig als je toeterlam bent! Maar ik ben het met je eens dat Grolsch met stipt op nummer één staat!

PS: Erg vermakelijk stukje!

Door Tweakers user gangstahh, donderdag 6 december 2012 02:34

Ik prefereer AMSTEL :D en je "haat" aan heineken is volkomen terecht!

Door Tweakers user boomr, donderdag 6 december 2012 08:39

Morelleth schreef op dinsdag 04 december 2012 @ 15:01:
Wat dus ook maar weer bewijst dat de beleving van iets (je eigen idee, imago etc) veel doen voor de smaak beleving.
Zelfde voor wijn. Duurder is lang niet altijd beter, zolang je van te voren maar niet weet welke duurder is.

Nu nog ff werken en straks weer een lekker herfst bokje (van Grolsh :p). Die heeft mijn voorkeur ^^
Agreed! Ik drink ZELDEN! MAXIMAAL een keer in de 2 weken een paar pilsjes thuis op de bank bij een filmpje. En dan gaat mijn voorkeur uit naar een donker pilsje! Een lekkere mc-chouffe, een bokbiertje of iets dergelijks verkies ik dan iig boven een lichter biertje. Als ik dan toch ga voor een "normaal" pilsje is het meestal jupiler! Dit is ook de favoriet bij de vrouw.

Door Tweakers user thewizard2006, donderdag 6 december 2012 11:28

Tja, over smaakt valt niet te twisten zeggen ze.
Grolsch komt er bij mij dus niet in. Boerenbier... :)
Hertog Jan en Heineken heeft mijn voorkeur afgewisseld met een Murphys Irish Red (Desperados valt zeker niet onder bier)

Moet verder niets hebben van die zoete (palm bijv) of witte biersoorten

Maarja, uiteindelijk maakt het na +6 biertjes toch niet meer uit wat je drinkt :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 december 2012 11:28]


Door Tweakers user CR35, donderdag 6 december 2012 12:44

Grolsch en Heineken zijn beiden gewoon goede bieren. Drink ook graag een Grolsch beugel, maar ben even blij als ze ergens Heineken serveren. Vroeger veel trappisten bier e.d. gedronken maar daar blijf ik tegenwoordig van af(aantal verkeerde ervaringen met Rochefort ...). Irish red en Guinness ook lekkere, maar andere bieren.

Maar moet eerlijk bekennen dat ik niet durf te zeggen of ik de standaard pilsjes uit Nederland uit elkaar kan houden. Wil nog steeds een keer een blinde smaaktest doen met een aantal vrienden.

Overigens in kroegen drink ik het liefst uit een fles. Soms is het bier van de tap dood(ik weet het, geen goede kroeg dan) of de glazen zijn zo vet/smerig/soppig(niet afspoelen) dat je bier ook dood valt. Natuurlijk is uit een nat koud glas het best, maar een beugel is dan de next best thing.

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 december 2012 12:45]


Door Tweakers user prein2, donderdag 6 december 2012 14:47

hier ook een kenner (ex-student :d)

ik zal het wat genuanceerder voor je opschrijven:

grolsch smaakt wat bitterder dan gemiddeld

heineken smaakt wat neutraal

jupiler/hertog jan smaakt wat zoeter dan gemiddeld.

dat betekent dat mensen een voorkeur kunnen hebben: mijn voorkeur gaat uit naar Grolsch omdat ik niet van zoet houd.. bruin bier vind ik dan ook echt niet lekker, al is een lekker bitter (belgisch) speciaalbiertje heerlijk. zo hou ik ook erg van troebele witbieren (weiBen, zoals erdinger), want bitter..

Wat ik daarom dus niet begrijp is dat je in veel kroegen kunt kiezen tussen jupiler of hertog jan. Dit zijn bieren die qua smaak niet heel verschillend zijn, want allebei zoet. beter zou zijn om zowel grolsch als hertog jan te serveren. dan heb je voor het gros wat wils.

en @smaaktesten:
als je de bekende biermerken gaat vergelijken is grolsch de enige die je er met gemak uithaalt. het verschil tussen jupiler en hertog jan is zeer klein, en daarom minder makkelijk te onderscheiden.

Door Tweakers user iThinkSo, donderdag 6 december 2012 19:54

Ik lust het wel, maar vind het gewoon niet lekker. Dus: Monster/Pepsi :D

Door Tweakers user Whazor, vrijdag 7 december 2012 18:40

prein2 schreef op donderdag 06 december 2012 @ 14:47:
Wat ik daarom dus niet begrijp is dat je in veel kroegen kunt kiezen tussen jupiler of hertog jan. Dit zijn bieren die qua smaak niet heel verschillend zijn, want allebei zoet. beter zou zijn om zowel grolsch als hertog jan te serveren. dan heb je voor het gros wat wils.
Dat komt omdat je als kroeg niet zomaar meerdere bieren kan verkopen. Dan krijg je namelijk ruzie met de brouwers. Maar de reden dat Jupiler en Hertog Jan samen gaan is omdat ze van dezelfde bierbrouwer komen, namelijk AB-InBev. Zij hebben ook Dommelsch, Hoegaarden en Leffe.

Door Tweakers user DonMetal, vrijdag 7 december 2012 18:43

Whazor schreef op vrijdag 07 december 2012 @ 18:40:
[...]


Dat komt omdat je als kroeg niet zomaar meerdere bieren kan verkopen. Dan krijg je namelijk ruzie met de brouwers. Maar de reden dat Jupiler en Hertog Jan samen gaan is omdat ze van dezelfde bierbrouwer komen, namelijk AB-InBev. Zij hebben ook Dommelsch, Hoegaarden en Leffe.
Moet je voor de leuk eens in Nijverdal gaan kijken, daar kun je bij vrijwel elke kroeg flesjes Hertog, Grolsch en Heineken krijgen. Vaak nog aangevuld met Amstel of Brand ook.

Door Tweakers user thechib12, vrijdag 7 december 2012 20:24

Persoonlijk denk ik dat je favoriete biertje ligt aan met welk biertje je bent "opgegroeid" . Toen ik net begon met drinken dronk ik alleen Heineken, omdat dat werd getapt in ons lokale soos. Ik heb in de loop der tijd al verschillende biertjes mogen nuttigen, maar zie mijzelf nog echt niet als een kenner. Ik drink het liefste Heineken, maar Grolsch of Amstel (Of Bitburger, Warsteiner, Holger(:)), Corona, Desperados, Hertog Jan, enz) gaat er echt wel in. Die speciale bieren zoals bock e.d. vind ik maar minder. Elk "normale"' biertje is te drinken, en na een stuk of 5 van die goud-gele rakkers proef ik het verschil niet meer.

Door Tweakers user kestemodon, zaterdag 8 december 2012 23:43

Dit zijn hier allemaal standaard pilsjes...
Waar zijn de liefhebbers van de zwaardere bieren?

Liefst drink ik een duvel, La chouffe enz.
Maar ik kan begrijpen dat het moeilijker is daar aan te geraken in Nederland.

Een van de beste bieren is nog altijd Westvleteren, maar dat is zelfs moeilijk te verkrijgen voor ons Belgen.

Door Tweakers user Erwin, zondag 9 december 2012 12:22

De eerste beste buurtsuper heeft gewoon La Chouffe, Duvel, Westmalle Dubbel-Trippel, Leffe Dubbel-Trippel-Blond-Ruby en een stel Hollandse donkere en bokbieren op het schap staan is mijn ervaring. Ik krijg er nu dorst van...

Door Tweakers user Justdoit, zondag 9 december 2012 17:34

Ik zie nergens single malt whiskey staan.....

Door Tweakers user DonMetal, zondag 9 december 2012 17:57

Single malt whiskey is ook zeldzamer dan Single malt whisky.

Door Tweakers user Camulos, maandag 10 december 2012 20:56

heerlijk stukje :)

Door Tweakers user Frumbasjt, maandag 10 december 2012 21:03

kestemodon schreef op zaterdag 08 december 2012 @ 23:43:
Liefst drink ik een duvel, La chouffe enz.
Maar ik kan begrijpen dat het moeilijker is daar aan te geraken in Nederland.
Beiden bieren zijn geen enkel probleem om aan te komen in Nederland hoor, ik mag zelf ook graag Chouffe drinken :)

Door Tweakers user dubbeldekkert, dinsdag 11 december 2012 10:54

Ten eerste, Heineken, Grolsch, Bavaria en consorten zijn geen bieren, maar Pilseners.
Verder valt er over smaak uiteraard niet te twisten, ikzelf ben woonachtig in A'dam en hier wordt in de meeste kroegen Heineken getapt. Zelf vind ik dit prima te drinken, maar een ander pilsje glijdt er net zo makkelijk in. Overigens zijn de goedkope huismerken uit de super, mits goed gekoeld, vaak ook prima te drinken. Ze komen immers uit dezelfde brouwerijen als die van Heineken of bijvoorbeeld Bavaria, maar hebben een ander logo.
Als laatste, vrouwen die bier drinken, ik heb er geen problemen mee, echter gaan ze er niet al te prettig van ruiken tussen de benen.. :+

Reageren is niet meer mogelijk